„Няма никаква връзка” или как цял един народ започна да вярва в небивалици

Преди няколко дена избухна война. Тя беше започната от Франция, която бомбардира със самолети африканската държава Либия. Това се случи след резолюция № 19 73 на ООН, която даде мандат на френския президент Саркози да умиротвори Северна Африка. Това пък стана след като две седмици почти всички европейски (и не само) медии старателно ни представиха т. нар. народна революция в Либия. До нея се стигна след като мирни бунтовници се обявиха против режима на Кадафи, а пък той взе че не слезе от власт. Е, медийните новини всички ги знаем.

Какво обаче се случи и защо? Малко хора си задават този въпрос. Кадафи беше описан по-черен от дявола, един истински тиранин, срещу който либийците най-сетне са събрали смелост да се надигнат. Бунтът им беше обвързан с революционната вълна, обхванала редица страни от Третия свят. Бунтовниците се надигнаха в Бенгази на мирен протест срещу ареста на някакъв журналист и изведнъж… се появиха оръжия. Кадафи спокойно изчака две седмици преди да настъпи с армията си срещу протестиращите, които си развяваха автоматите из половин Либия. После ги нападна. В един момент се оказа, че „всенародния бунт” срещу него се състои от между 3000 и 10000 човека. Междувременно обаче нещата бяха предрешени.

По форуми и други неформални канали се чуваше, че бунтовниците избиват цивилно население, някои от най-кръвожадните палачи, свързани с режима на Кадафи, застанаха на страната на бунтовниците и ги поведоха. Медиите в България обаче не показаха това. Бяха заети да дават сърцераздирателни кадри на някой крещящ за свободата бунтовник. Но не в това е въпросът. Щях с чиста съвест да кажа, че бунтовниците са истински патриоти, милеещи за свободата на народа си от злия тиранин ако не беше един факт: революционерите сами призоваха да бъде нападната Либия.[1] Това никой истински патриот не би го причинил на страната си.

А същевременно се оказа, че народът на Либия подкрепя Кадафи.[2] Истинските бунтовници (имаше и такива) след обявяването на войната застанаха на страната на народа на Либия. И оттук произлиза един много важен въпрос – кого точно демократизират англо-френско-американските въздушни сили? Стана ясно, че повечето хора подкрепят злия диктатор. Тогава има ли право някой да им се меси и да решава вместо тях как да живеят? Как се спасява цивилно население, докато хвърляш бомби по него? Защо ООН не изпрати мироопазващи сили и независими наблюдатели в Либия, когато лидерът на Джамахирията сам ги помоли за това?[3]

Ами защото демокрация с бомби не се гради. Така се краде и унищожава. Либия има петрол, при това е на 8-мо място в света по производство на нефт[4], а икономическата криза все още не е отминала опасност за страни като САЩ(както и Великобритания и Франция). Все отнякъде трябва да се набавят пари. Защо намесвам САЩ ли? Защото, например, те изстреляха първата ракета срещу Либия, защото от самото начало са начело на пропагандата в полза на войната и защото най-много удари върху африканската държава са нанесени от американски самолети. Няма никаква връзка, а?

Може би нямаше да има ако в последните 15-ина години не бяхме свидетели на 2 подобни войни на НАТО срещу Югославия и Ирак. Примерът с Ирак е най-точен. Трябваше враг – намериха го. Подготовката за интервенцията започна с пропаганда за мнимо химическо оръжие, което Саддам Хюсеин притежавал. Хората повярваха – повече в САЩ, по-малко в Европа, но все пак обществена подкрепа за войната беше осигурена. Последва военната операция „Шок и ужас” – американската армия бомбардира в продължение на дни много градове, като предимно уцелваха цивилни обекти (в т. ч. болници и училища), имаше хиляди цивилни жертви, а накрая като навлезе сухопътна войска нямаше кой да й се противопостави. Хората бяха в шок. Няколко години по-късно (след още стотици хиляди жертви) се оказа, че Саддам всъщност нямал химическо оръжие, а пък Осама Бин Ладен не бил в Ирак (той бил в Афганистан, затова няколко години по-рано „умни” бомби избиваха обикновения народ там също). Но пък за сметка на това Ирак вече няма петрол, няма бизнес, няма образование и здравеопазване.

Ако интервенцията успее в Либия това е най-вероятния сценарий.

Може би за някой е странно защо пък либийците подкрепят такъв изрод. Сигурно причината се крие в тази статистика:

* БВП на глава от населението – $14 192

* Помощи за безработен – $730 месечно.

* Заплата на мед. сестра – $ 1000.

* За всяко новородено се плаща $ 7,000.

* Младоженците получават $ 64 000 като подарък от държавата за покупка на жилище.

* При започване на частен едноличен бизнес – еднократна финансова помощ – $ 20 000.

* Големи данъци и налози – забранени.

* Образованието и здравеопазването са безплатни.

* Образование и стажове в чужбина – за сметка на държавата.

* Верига от магазини за големи семейства със символични цени на основните хранителни продукти.

* За продажба на продукти с изтекъл срок на годност – големи глоби и задържане в подразделенията на специалната полиция.

* Част от аптеките отпускат лекарства безплатно.

* За производство на фалшиви лекарства – смъртното наказание.

* Наем на държавно жилище – не се плаща.

* Ползването на електроенергия е безплатно.

* Продажбата и употребата на алкохол е забранена.

* Безлихвени кредити за покупка на кола и апартамент.

* Фирми за недвижими имоти – забранени са.

* При покупка на автомобил до 50% се заплаща от държавата, а ако си боец от народното опълчение – до 65%.

* Бензинът е по-евтин от водата. 1 литър бензин струва $ 0.14

* 70% от семействата живеят в собствен дом.[5]

За мен нещата с тази война са ясни – икономически интерес на конкретни сили. Обаче не мога да разбера аз ли съм толкова гениална или народът тотално е изпростял и подвластен на манипулации, че никой не вижда връзката? Какви ли не глупости изчетох в това число и от родните интелектуалци, вариращи от „абе и аз не се кефя на войната, ама все пак така Кадафи ще падне” до „ама това е единственият шанс да се спасят либийците”. Разбирам така да разсъждават хора, които не се вълнуват от политика, не се занимават с обществени науки и т.н. Видяли са избивания и са реагирали по човешки – възпротивили са се по свой начин. Но подобни коментари излязоха и от „цвета на нацията” – интелигентните хора, та даже и леви. За тях въпросът стои така, както за правозащитните НПО-та – оценяват насилието като нещо неприемливо, но никога не посочват причините за него. А причините винаги са политически и/или икономически.

Човек винаги трябва да си задава въпроса „Кой печели?”. Може би звучи грубо, но в света, в който живеем няма друг начин да разбираш реалността освен чрез пазарната логика. Дори когато става дума за милиони човешки животи.


[1] Противниците на режима на Муамар Кадафи призоваха световните лидери да предприемат действия

19 март 2011 | 15:46 / Агенция „Фокус“ / Свят

Бенгази. Противниците на режима на Муамар Кадафи днес призоваха международната общност да предприеме действия, за да спаси цивилните в Либия.

„Международната общност много закъсня със своите действия”, заяви Мустафа Абдел Джалил, лидер на Националния съвет в Бенгази пред телевизия „Ал Джазира”.

„Знаем, че Арабската лига е подкрепила налагането на забранена за полети зона преди седмица и резолюцията на ООН бе приета в четвъртък. Няма никакво оправдание за това, че резолюцията все още не се изпълнява”, каза Джалил.

Той посочи, че жилищните райони на Бенгази са атакувани с артилерия и танкове.

[3] Ние поискахме наблюдатели, а те ни изпратиха ракети, каза председателят на парламента на Либия

20 март 2011 | 01:23 / Агенция „Фокус“ / Близък Изток

Триполи. Самолетите на Запада нанесоха „варварски удари” по граждански и военни обекти в Трип…оли, които доведоха до „многочислени жертви” и „причиниха огромни щети”. Това заяви на пресконференция в либийската столица председателят на парламента Мохамед Абдел Касем Зауи, предаде ИТАР-ТАСС.

„ООН разпали агресия срещу Либия. Ние помолихме Обединените нации да изпратят международна мисия за установяване на истината, но те ни изпратиха ракети. Удари бяха нанесени след като Либия прекрати всички операции срещу „Ал Кайда”, каза той. „Няма оправдание за тази варварска атака, след като ние приехме резолюцията на Съвета за сигурност на ООН”, подчерта Зауи.

[4] по въпроса с войната за петрол препоръчвам тази статия: http://dokumentalni.blog.bg/politika/2011/03/22/libiia-kydeto-se-odiraha-kotkite.713655

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

19 Responses to „Няма никаква връзка” или как цял един народ започна да вярва в небивалици

 1. neumorni-pak каза:

  Правилно е написаното и съм съгласен, че икономическите интереси на западните „омиротворители“ най-старателно се премълчават и крият. Колкото до реакцията на немалка част от интелигенцията – жалко наистина, но не и неочаквано. Като се откъсваше повече и повече от хората, от народа си, интелигенцията загуби способност да го разбира, предпазва от официалната пропаганда, да му вляе самата тя. С времете изгуби и способността да мисли самостоятелно, да анализира и както е написано в статията горе, да откроява причините, водещи до едно или друго действие в и извън страната ни. Не всичко е изгубено обаче. Трябва да се пише, разпространява. Ето например статистиката, която е приведена тук. Незнаех, че стоят така нещата в Либия. Нямаше и да узная, ако чаках основните медии да ми го кажат. Така че – не им се отдава всичко да скрият, манипулират. А ние трябва да си правим изводите и да разясняваме на останалите.

 2. Камен Ангелов каза:

  Не вярвам някой да не разбира за какво става дума но намира че е по- изгодно да е съгласен с това което битува в пропагандата и е по -приемливо . Трудничко е малко да застанеш и да доказваш че Кадафи е един отговорен и добър ръководител на Либйската държава и ръководи тази държава така че защитава интересите на народа си максимално Така че и интелектуалците по им е лесно да пеят в общия хор ида си нямат несгоди с силните на деня ибратята който им шушнат как да ни управляват

 3. Найден каза:

  „Какви ли не глупости изчетох в това число и от родните интелектуалци, вариращи от „абе и аз не се кефя на войната, ама все пак така Кадафи ще падне” до „ама това е единственият шанс да се спасят либийците”. “

  Кои са пък тези „интелектуалци“ много ми стана интересно, западните клакьори не са интелектуалци, а просто платени плямпала на добра заплата от някоя фондация. Пък и леви?! Разните му там червени къщи и соровци ако ги наричаш леви освен?!

 4. daf каза:

  Пак комунистически извъртания.

 5. daf каза:

  Нашите комунисти и касапите на Кадафи са месени от едно и също тесто. Никаква човечност, никакъв морал, никакви принципи, липса на каквато и да било наченка на разум… Това характеризира тези изроди. Спомнете си как се гордееха комунистите с прозвището Приятел на Арабите, с което се бяхме окичили през 70те и 80те. А бяхме приятели защото снабдявахме изроди като Кадафи, Садам, Асад и т.н. с оръжие. Спомнете си как Първанов подкрепяше Милошевич докато генералите му колеха мюсюлмани.

  • hipatiaxxi каза:

   Спомни си дали се е случвало някога да мислиш самостоятелно. Ако можеш да обориш фактите, които цитирам – добре. Ако не – защо се занимаваш да разлепяш квалификации наляво-надясно?

 6. hipatiaxxi каза:

  Ами разните му червени къщи или поне част от участващите там сами се определят като леви. Но повече се впечатлих от левите в този сайт: http://bulgaria.indymedia.org/article/37733

 7. Хороскопи каза:

  Ако всички тези предимства са били реални за хората „* За всяко новородено се плаща $ 7,000. * Младоженците получават $ 64 000 като подарък от държавата за покупка на жилище.“… и други, значи тук е Ад а там РАЙ 😦 … ний нека магистрали да строим …

 8. Raicho каза:

  От статията разбрах, че в Либия има нефт, от там пари, благодарение на които Кадафи раздава на глава, каквото реши, забранява каквото реши работят основно външни работници и специалисти и всички са доволни.
  Човешкото същество обича хазарта / не говоря за буквалния смисъл/, обича да експериментира, да се вре където му е работа и където не му е работа, с две думи обича да е свободно и не обича правилата, но ги спазва когато мисли или когато няма как. Ето защо има и недоволни, но голяма част не им стиска защото ги е страх от неизвестното и най вече от заплахата над живота им. Ние които не можем да си платим кредита днес си искаме нещо като Либия, ама без Кадафи и подобните, ама няма как. Обратното е от Саркози и Берлускони до бате Бойко и Първанов. А, и държава където не се пие не е нормална държава:)

 9. Долу БКП каза:

  Искаме път на развитие като в Бразилия! И нищо друго! Не щем капитализъм в чист вид – той се провали в Южна Америка, Египет, Ирландия и къде ли още не – където е бил.. БСП са наследници на номенклатурата на БКП – и сегашна олигархия, всички останали партии работят за БСП – днес ГЕРБ работи най-усилено за връщане на БСП на власт, както Иван Костов преди десет години работеше за същото – да върне БСП на власт – целта на всички десни парти е да проведе реформи които БСП не ще да извърши със собствените си ръце – за да не се изцапа с десни мерки – но десни мерки и реформи – които БСП най искрено и диво ЖЕЛАЕ.. Така че не вярвайте на БСП.. Нито на някои ДЯСНИ ПАРТИИ – ЗАЩОТО СА СЛУГИ НА БКП-БСП-ОЛИГАРХИЯ.. Няма никакъв друг изход освен този икономически модел на Бразилия..

 10. Долу БКП каза:

  Бразилия фалира през 1998-година.. Трийсет години може да трае дясната система. След това сами си признават че са вече напълно неспособни.. А ние трябва ли да чакаме още десет години? Трябва ли? Защо толкова богати като англичаните и французите имат данъчно здравеопазване – като доплащат само за луксозна стая – а иначе дори лекарствата са им безплатни?! Докога? Коя партия е казала че ще направи наистина нещо полезно.. ? Не и БСП! Не и никоя дясна – те сами си признават?!

 11. Десният модел е модел на мафията! Целта е никога да не се появява социална държава.. Защото според тях всяка социална държава ще се развие в комунизъм – което за тях(олигархията) е равносилно на смърт – да няма печалба – за тях е смърт..

 12. ако не пуснеш коментарите ми? Просто ще разбера че си от БКП!

  • hipatiaxxi каза:

   Много мило :)) Досега не ми се е случвало да не пускам коментари и бих скрила някой само ако е твърде нецензурен. Просто не вися по 24 часа в нета 🙂

  • Raicho каза:

   Долу БКП says:
   март 27, 2011 в 06:24
   Харесвам патоса ти и посоката към Бразилия, ама много си се объркал, че хаосът е пътят натам. Пък БСП жадува десни мерки??? Първо си изясни що е дясно в политиката, защото у нас е все още „сено“, не е дясно:) Пък и наБарзилия най-хубавото и е климата и карнавала и ако си падаш по сапунките. Бе човек то с митинги и злоба не става, било то и в Бразилия.

 13. niki hristov каза:

  Ненормалник управляващ по законите на зелената книга държи в заложник целия свят и вие ще ми говорите кой какви интереси имал. Нормално, хайде посочете ми някъде по света където няма никакви международни интереси.
  Ненормалника изведнъж решил да не плаща външния си дълг защото видиш ли в зелената книга нямало такова нещо като лихва?!?!

  Аз съм твърдо ЗА цивилизацията да бъде наложена по целия свят ако трябва и с бомби 🙂 Естествено че винаги ще има печеливши и губещи и тези които скачат срещу икономиката на целия свят обикновенно са губещи.

 14. До Райчо.. В БСП били ли са някога против приватизацияята? А защо въведоха десният данък? Колко от БСП имат частни клиники? А БСП иска ли да имаме такова здравеопазване каквото иска Майкъл Мур? Въобще кажи и една лява идея на БСП? Хайде..

 15. Недислав Веселинов каза:

  Браво Hipatia! Време е вече в България да започнат да се проявяват истинските интелектуалци, а не тези внесени ни от Сорос! Радвам се че виждам представители на новата обществена еволюция като теб! Радвам се че освен поетичното си творчество развиваш и обществените си позиции! Само напред! Много се радвам на статията! В нея има много истини!
  Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s