Урок по история

Нали сте чували тази поговорка, че който не помни историята е обречен да повтаря грешките й?

Твърде вярно, за съжаление. Както беше написала Наоми Клайн в книгата си „Шоковата доктрина“, най-лесно се контролира един народ когато го смачкаш, а най-бързият и ефикасен метод за това е изтриването на колективната памет, сиреч историята. Имаме уникалния шанс да наблюдаваме отблизо този процес на „амнезиране“ на обществото вече 20 години, като в последно време вече са постигнати и трайни видими резултати/увреждания. Един от тези резултати е тоталното отричане на съществуването на фашизъм в България преди 1944 г. Сега вече тази истина се разпространява още по-лесно, най-малкото хората със спомени от онези най-светли времена поизмряха. Не само фашизъм е нямало, нямало е и народно движение срещу него. Партизаните – това са разни шумкари, мързеливци и безродници, които са решили да се препитават чрез кражби от мандри. Избитите от режима на Борис ІІІ всъщност не са били избити от властта, а от комунистите, за да припишат на великия цар най-черни дела. Преследване не е имало срещу никой никога и никъде. Всъщност, участието на България във Втората световна война на страната на хитлеристка Германия е бил гениален външнополитически ход, който ни е доближил до най-светлия за българщината идеал – завземане на територии от съседските държави, които обаче са си наши (там може никой да не говори български език от 200 години, но важното е, че цар Симеон Велики е рекъл, че и тая земя е България)! Някакви спекуланти твърдят, че тук имало фашизъм а пък ние дори не сме избили  евреите. Имало е едни добри свестни момчета родолюбци, организирани в структури като „Бранник“ и „Български национални легиони“, които комунистическатапропаганда  набеждава за лоши, а те всъщност толкова са милеели за Родината, че са се наели с тежката задача да я прочистят от всякакви вредни елементи – етнически, политически и др. После през 1944 г. идват едни болшевики от СССР, които Сталин праща, за да поробят гордия български народ, и избиват цвета на нацията – светила като Богдан Филов – един истински учен и хуманист. После започва масов терор над населението – 50 % са пратени в трудови лагери, на 50% им отнемат имуществото и още 50% са зверски избити.И така 45 години. Сталин, който междувпрочем не се различава от Хитлер прилага в действие плана си за контролиране на света чрез масов терор, страх, шок и ужас в името на собственото си величие. Някои с право изтъкват вероятността проектът на Сталин за господството му над света да е прилаган изцяло с еврейски капитали, идващи директно от масоните. Единствената причина, поради която Българите са оцеляли на този геноцид, е силният прабългарски дух на горди воини. След като народът най-сетне се освобождава от червното иго, оказва се, че това е само формално, а комунистите продължават да управляват страната и до днес. Доказателства за това са приватизационната политика, липсата на демокрация, бедността, глобалното затопляне и други.

Гореописаното звучи доста логично и ако някой се съмнява, че това е масовото разбиране за съвременната ни история, нека отвори произволен български учебник за този период (подобно действие не се препоръчва на образовани интелигентни хора със слаби сърца и нерви). И поредното доказателство за историческата ни памет или по-скоро опитите на разни хора да унищожат и малкото жалки остатъци от нея е поругаването на паметника на Съветската армия, този път по модерному.

Досега паметникът беше драскан и загрозяван , но никога подходът не е бил толкова оригинален… по западен тертип. Съветските войници, спасили цяла Европа от чумата Хитлер, са преправени на холивудски анимационни герои. Тази своеобразна антитоталитарна изява, която впечатлява с мащабите си (а и със сумата, която е била необходима) идва да покаже, че българският народ вече няма да търпи комунистическа пропаганда. Може би защото обективно народът олевява от влошаването на социалната обстановка в страната и трябва периодично да му се напомня колко са лоши комунистите или поне колко са малоценни, за да не вземе че да се увлече по техните вредни идеи.

Вляво на снимката виждаме ЛГБТ активист, който, изпълнен с щастие от гледката на новия облик на паметника, развява знамето на ЛГБТ-движението по време на таз годишния гей-парад (провел се на 18.06.2011 г.). Иронията в случая е, че и на този гей-парад имаше пребити хора от нацисти. Но очевидно никой не прави връзката, затова ще се опитам да обясня с думи прости. Отричането на фашизма в България, отричането на най-големите антифашисти и техния принос в световната история, отричането на всичко комунистическо неминуемо води до реабилитиране на фашизма. Това явление го виждаме всеки ден – постоянно биват пребивани емигранти, цигани, политически активисти, гейове. Жалкото в цялата работа е, че голяма част от потърпевшите в следствие на реабилитацията на всичко антикомунистическо (а никога не трябва да се забравя, че най-големите антикомунисти са фашистите), също подкрепят пряко или косвено този процес. Далеч съм от мисълта, че историята за който и да е период трябва да се приема безкритично или едностранчиво, но за да има критика, човек първо трябва да знае фактите и второ – да иска да ги разбере.

Поругаването или унищожаването на паметници от какъвто и да е вид е престъпление срещу човечеството. Защото „геният“, унищожил извор за една епоха или дадени събития, обрича на незнание бъдещите хора. Това е тероризъм спрямо историята. Докато не се научим да я четем, разбираме и уважаваме такава каквато е ще сме обречени винаги да повтаряме старите грешки, някои от които може да са непростими. Надявам се всеки, който гласно или на ум е подкрепил тази вандалщина да си даде сметка, че ще бъде съден от бъдещите поколения затова, че ги е лишил от тяхната история, която той самият е бил твърде глупав и невеж, за да разбере.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

17 Responses to Урок по история

 1. леа каза:

  Ами, масово хората не правят връзки нещо, да…що ли..кво им става…лоша работа…Браво за статията…

 2. Ivan Kerekovsky каза:

  Статията е твърде едностранчива, както паметника преди. А грешките в историята не са нито кафяви, нито червени. Те са в човешката корупция, разяждане, на която всички ние сме жертви.

  http://www.facebook.com/event.php?eid=217986004900455 ,
  Това е група в подкрепа на артиста, защитавайте мнението си и там!

  Много малки са пропуските, но са достатъчно, за да направят написаното необективно.
  Сигурен съм, че вярвате в това което сте написали, и дори сте тъжен/тъжна за случващото се. Но аз съм готов да се откажа от мнението си във всеки един момент, в следване на човешката природа на търсене на истини. Вярвам, вие не сте.

  Поздрави!

 3. Ivan Kerekovsky каза:

  П.п , напротив, изразих се грешно – опасявам се че вие не сте, но вярвам че може да създадете у себе си и други гледни точки

 4. hipatiaxxi каза:

  Една статия, изразяваща позиция, няма как да не е едностранчива, дори и всичко вътре да е вярно. Това е моята позиция и аз вярвам, че съм права (тук познахте). Защото всяка подигравка с историята, изкривяване на значението или просто несериозно отношение води неминуемо до жестоки последици. Съжалявам само, че всичко това народът ни ще трябва да го разбере от първа ръка заедно с всички негативи следващи от това. Съжалявам също, че все още има живи партизани, които са се били, за да можем да си дебатстваме виртуално спокойно днес и трябва да бъдат свидетели на тоталното неразбиране на една голяма саможертва, надхвърляща национални граници и лични съдби. Съжалявам, че ще отнесат умирайки тази горчилка, че всичко, за което са се борили е останало неразбрано от хора, спящи в топли легла. Просто съжалявам, затова и пиша. Българите се давят в собствената си глупост и все повече потъват, но ако не решат да изплуват никой няма да може да им помогне. Нека мнението ми е едностранчиво – то е насочено само към хората, които искат и могат да мислят, които търсят истината без предразсъдъци и окраски, които умеят да уважават както чуждото мнение, така и себе си.

 5. mademoiselle Ginka каза:

  Уважавам мнението ти, но не го споделям. Защо при всяка Индивидуална проява на протест (независимо срещу какво /кого) трябва непременно да се търси намесата на някоя организация ( партия ) или масони илюминати, розенкройцери, добри ватмани, любезни шефове и пр. митични създания? Толкова ли ви се иска на всички да вярвате, че всички българи са овце и всичко се дирижира от някаква висша сила?
  През 1944 г. чужда армия нахлува в България, войната е обявена на 5.09, но те минават границата едва на 8.09 защо ?За да има време този тъй многоброен партизански апарат да се събере, да се въоръжи, да си разпредели длъжностите и т.н. Народният съд произнася над 3 000 смъртни присъди- България е на едно от челните места в Европа по този показател в следвоенна Европа. Вярвам, че художникът е искал да отправи посланието си кои са новите шефове.Така го е разбрал човекът така го е направил, а ние вместо да го хулим нека уважим правото му да изразява мнението си не само по форумите. Осквернил бил паметника, според мен просто го е ъпдейтнал. Айде със здраве!

  • hipatiaxxi каза:

   Уважавам правото на всеки да се себеизразява стига да не скверни и унижава други хора, пък да не говорим за цели поколения! Да се беше сетил авторът да ъпдейтне така паметникът на Левски. Това не е творец, а глупак без възпитание и ценности. Аз ако разбирам изкуството като взривяване на сгради или мазане с фекалии на обществени места в красиви форми, ще ме подкрепите ли 🙂
   Цитирам тук едно мнение от Фейсбук относно великата творба:
   Ами разрушете я тази гротеска и сложете монумент на наглия,самозабравил се цапач на всичко, което „не го кефи“.Творението не е да акаш по труда на друг. Объркали сте се нещо. Творението е много по-болезнен процес. Да вземеш безформена скала и да си изкривиш ръцете докато се превърне в балерина. Да ти потъмнеят очите докато изпишеш икона. Да се погубиш в разкъсващо откровена поема.Едва ли са много хората, които са творили в ИСТИНСКИЯТ смисъл на думата. Съществуват морални закономерности, според които да влезеш с взлом в нечий дом и да се изходиш на килима в хола е същото като да оцапаш нечий труд с боички и по тъмно.Тук не става вече въпрос за идеология, а за елементарна колегиалност и съзнателност. Някой виждал ли е паметник да се изхожда на главата на гълъб? Винаги по-малкият е този, който обича или не съзнава, че цапа.

 6. редовен каза:

  Страхотна статия! Браво от мен, мислех, че съм заобиколен само от празноглавци, такива неща ми действат оптимистично, че не всички в тая държава са тъпи овце, дъвчещи „Биг Мак“ и гледащи „Картуун Нетуорк“ 😉

 7. Боян каза:

  Скверният паметник на Лъжата не може да бъде „осквернен“, защото е скверен сам по себе си. Може да го „почистите“ за 2 дена, но никога няма да го „почистите“ в моето сърце : )

 8. D. Lukov каза:

  Нещо се случи….Какво ли е това? Бялата лястовица на новата генерация или тъпанарски драсканици по обект на историческото минало? Сигурно е знак че наистина нещо си отива…Какво ли си отива и наистина ли ще си отиде? Българина никога няма да забрави историята си… никога! Ноо, Българина желае да погледне на историята от друга гледна точка, от страната на добре устроеното общество и наистина да оцени всяка своя природна и историческа даденост. Ееехх, виждам тук насреща едни момчета от селото които рисуват нещо по стената….жалко, никой няма да ги забележи нито в РБ, нито даже и в съседното село.Може би желаят да отидат в затвора за две години…жалко нямат късмета на софйиската украсителна бригада. Нищо де, няма проблем, ще изчакат софиянчетата да станат управници и дано си спомнят за вечерта когато са изрисували своят протестен знак и хаа, късмет , погледнат от другата гледна точка.

 9. Karovic каза:

  Статията е страхотна! Моите поздравления за нея, просто нямам какво да добавя.

  Упреците, че била едностранчива според мен са безмислени. Когато човек изразява мнение, не може то да се припокрие с това на всички. Многостранчиви ли са мненията на безбройната паплач от „антикомунисти“, „русофоби“, „дисиденти“, „демократи за свободна България“, „националисти“ и какви ли още не !?

  Както „редовен“ пише, и аз мислех, че съм заобиколен от празноглавци, но явно не е така. hipatiaxxi, с радост ще следя и бъдещите ти материали.

 10. Raymond каза:

  Аз съм възхитен от написаното!Такова чувство изпитвам винаги,когато с радост приемам чуждото мнение като свое.Че това мнение е правилно,а дори добронамерено спрямо примитивните мозъци,личи от тяхното потиснато,но видимо раздразнение.Не те познавам,но от сърце те поздравявам!!!

 11. Pingback: В крак с времето

 12. Greta Boteva каза:

  Sorry, che v momenta ne moga da polzvam kirilitza, no vse pak – ne moje li malko po-gramotno…I to ne samo kato pravopis, punktuatziya, stil i pr. Mnogo para- i psevdo- neshta ima v tozi tekst. Jalko za usiliyata…

 13. boristodorov56 каза:

  „Поругаването или унищожаването на паметници от какъвто и да е вид е престъпление срещу човечеството.“
  Тава е вярна мисъл, но тук се използва с цинична подмолност и с цел оправдаване на наложения ни насила социалистическия феодализъм с помощта на окупаторите от съветска Русия.
  Всички знаят, че този поменник е струпат за да служи като олтар, където да се поднасят на колене цървуланско верноподанничество и безродство!
  Как никой не мисли като българин от борбените многословни защитници на нацианалното ни унижение?
  Интернационалсоциалцървулпрогресити – промосковски безродници!

 14. neumorni-pak каза:

  Екстра е написана статията, поздравления!
  Това, което ме впечатлява е, че промивката на БГ историята води дотам – малограмотни антикомунисти (повечето едва съзнаващи точно какви са) да бъдат бити и преследване от добре осъзнаващите и плащани за дейността им нови фашисти-нацисти (наричащи се за благозвучно „националисти“). Тъжна ирония, нали?
  Пожелавам грамотните хора да стават все повече, а гражданската им изява да е все по-ярка в подкрепа на истинските човешки ценности. А те са същите и преди, и сега и ще са ни нужни за в бъдеще.

 15. Darina каза:

  Chudesna publikaciya, no tezi, koito „izrisuvaha taka krasivo pametnik na istoriyata“, ne sa v sastoyanie da razberat napisanoto ot avtora i negoviya smisal – inetelektualnoto nivo i nivoto na vazpitanieto e bezkrayno nisko. Za sajalenie – tova sastoyanie na „nisko nivo“ e tipchno i masovo za podrastvashtoto pokolenie i e im predadeno po nasledstvo ot babi i dyadovci, mayki i bashti! Nie sme edin narod v sastoyanie na samounishtojenie!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s