За едно убийство

Знаете ли какво е да те е гнус? Това е онова чувство, което изпитваш когато видиш нещо наистина ужасно. Смесица от омраза, гняв, огорчение, отчаяние и болка. Това изпитвам сега. Гнус ме е от собствената ми държава, гнус ме е от обществото, в което живея.

На 23 септември се случи нещо ужасно – едно младо момче беше зверски убито от мутрите на небезизвестния мафиот „цар“ Киро. Един млад живот беше прекършен от беззаконието и пълната свобода за шепа избранници на властта. Макар такива неща да не се случват рядко последните години, този път имаше нещо различно. Хората възнегодуваха. Решиха, че този път няма да чакат да ги излъжат и нещата да се потулят, а ще се борят за справедливост. Това, разбира се, е един крайно нежелан от властта сценарий – много е опасно хората да си въобразяват, че могат да влияят на събитията, пък чак и да предприемат действия. Но винаги има решение на този проблем – пращат няколкостотин лумпена от футболните агитки и изведнъж няма никакво значение какво и защо е станало. Важното е да се трепят цигани.

Този сценарий не беше нещо неочаквано – фашизираните футболни агитки отдавна се ползват от управляващата класа за отклоняване на вниманието в критични моменти. Лошото в случая е, че народа се върза на фльонга. Много ми се иска надълго и нашироко да се обясни откъде идва тоя дълбоко вкоренен битов расизъм у българите, но това е друга тема. Само не мога да разбера толкова ли сме глупави, че да ни правят на идиоти. Как може обяснението „циганите са виновни за всичко“ да е приемливо? Дори ако приемем, че всички цигани не плащат сметки и се занимават с джебчийство (което далеч не е така), наистина ли има толкова глупави хора, които вярват, че това ни е основния проблем? А охранените ни политици, които съсипаха икономиката на страната и оставиха стотици хиляди без работа? А мутрите, които са истински царе и живеят над всичко и всички? Те не са толкова важен проблем, а? Важното е да трепем цигани.

Ами трепем ги. Във Варна – погроми, в Столипиново – погроми, в Бургас – пребита бременна циганка. Това явно ще ни оправи държавата. В едно съм сигурна – цар Киро е много щастлив от тези погроми, защото вече никой не се занимава с него.

Много ме е гнус.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to За едно убийство

  1. Това е брутално събитие и не би трябвало да се случва в държава от евро съюза!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s