Лицата на фашизма – от бялата престилка до бухалката

mh1
Новият ни здравен министър отвори кутията на Пандора. Петър Москов обяви, че медицински екипи няма повече да посещават райони, в които медицински екипи са били нападани. И междувременно обяви статистика (която, между другото не е потвърдена от МВР), че от 226 нападения над лекари през тази година 175 са извършени в цигански махали. Можем да изпишем страници колко дискриминационно е това твърдение само по себе си, но не това е най-важното.

„Циганските махали” на Петър Москов не са просто населено място от етнически цигани. Това са гетата – кварталите на бедните. Това са онези места, които си приличат по всяка точка на света – от Бразилия до Индонезия; от Германия до България. Там можете да видите мизерия, оскотяване, наркотици, битова престъпност, боклуци, липса на хигиена и много, много отчаяни хора. Обединяващото за всички гета по света не е етноса на живеещите там, а бедността, която е в такива граници, че повечето костюмари не биха влезнали там, за да не си нацапат обувките.

„Бедността не е порок, но поражда пороци”

Абсолютна бедност или нищета се отнася до състоянието на крайно лишаване от основни човешки нужди, каквито са храна, вода, хигиенизиране,облекло, подслон, здравна грижа, образование, средства за комуникация и информация. Човек, подложен на такива лишения, често не се съобразява с общоприетите норми в обществото. И защо да го прави – него обществото го е отритнало и оставило да гние на бунището. Е, вероятно много хора си мислят, че това не се отнася до родните цигани, защото те просто получават всичко наготово. Но така ли е наистина? Нима детските помощи са достатъчни за отглеждането на едно дете? Да, именно за отглеждането, а не за оцеляването на цяло семейство. Нима някой нормален човек не би откраднал, за да се нахрани, щом нищо друго не му остава? Аз бих и смятам, че е лицемерно да се твърди, че престъпността е циганска. Престъпността е различна – едни крадат ток, за да не плащат сметки, други разпродават държавата, за да си построят трета вила. Не можем да сложим знак за равенство между тези престъпления. Как да сравним кражбата на 50 лв с кражбата на цялата ни индустрия, разпродадена за жълти стотинки на „правилните хора”.

За милиони няма закони, за кокошка няма прошка.

Няма реална статистика на престъпленията, за да твърдим, че циганският етнос е основен извършител. И как да има, когато бедността няма цвят. Много българи изпадат в положението на най-бедните и неграмотни цигани, а тенденцията е броят им да се увеличава. Можем да наричаме това явление процес на лумпенизация сред обществото ни. Проявление на лумпенизацията са не само битовите престъпления и кражбите на дребно, но и опитите да се търси „окончателно решение на циганския въпрос” – сиреч, българите да се саморазправят с циганите. Схващането, че „циганите са виновни за всичко” е широко разпространено сред българите. Разбира се, че зад него стоят съвсем реални причини – например фактът, че в родното медийно пространство винаги се подчертава ако извършителят на престъпление е циганин. Обратно, ако престъпникът е етнически българин, това не се отбелязва. От най-висока трибуна в лицето на министри и депутати се говори за „скотове”, „човекоподобни”, да се цитират измислени статистики и да се внушава цялостна вина на циганите за реални проблеми. Съществуват три вида лъжи: лъжа, нагла лъжа и статистика, е казал Марк Твен. Аз бих добавила и още един вид – най-опасният – манипулацията. Манипулацията се базира на реален факт, който не е център на разглеждания проблем и наслагване на неверни факти около него. Така стои въпросът с циганската престъпност: реален факт е, че циганите извършват престъпления, но не е факт, че всички те извършват престъпления, нито че извършват престъпления повече от останалите етноси. Цел на манипулацията е да отклони вниманието именно от основния проблем, а той е, че бедността поражда и винаги ще поражда престъпност. За да се преодолее трябва да няма бедност. А това не е желанието на министър Москов, нито на когото и да е било от управляващите ни.

Каква е целта?

След регистрираната подкрепа от лекари и граждани към изказването на Москов, старателно демонстрирана ни от медиите, някак същите тези медии проспаха други две важни предложения на министъра.
Който не е здравноосигурен – 2000 лв глоба. Дотук с идеята за равноправие. Разбира се, това предложение, беше също така подплътено от внушения как циганите не плащали здравни осигуровки, пък се ползвали от безплатни медицински грижи. Е, това е факт за голяма част от циганите. Но е факт и за голяма част от българите. Броят на неосигурените (работещите на черно или безработните) се увеличава всяка година. Явно от Министерството на здравеопазването са решили, че бедните хора нямат право на здравни грижи.

Да лекуваш бедността с повече бедност.

Чрез този бърз метод за попълване на здравната каса ще се постигне един-единствен резултат – отпадналите от системата на здравно осигуряване (т.е. хората, които нямат възможност да си плащат здравните вноски) никога няма да се върнат в нея. 2000 лева глоба не компенсират пропуснатите вноски, които и без това са непосилни за много сънародници. Дали някой лекар ще се смили над превиващ се неплатежоспособен пациент е въпрос на вероятност, но законът ще му позволява да не го прави. Или по-точно казано, ще го задължава да не изпълнява лекарския си дълг. Това се нарича социален расизъм.

„Разделяй и владей”

Всяко действие си има последствия – преки и косвени. Приказките на Москов имаха като последствие натрупването на подкрепа, изразяваща се както в лозунги от сорта на „циганите на сапун”, така и в опита на бургаски ултраси да нападнат циганската махалав Дебелт и стотина софийски ултраси – квартал Факултето. Друго последствие е насочване на обществената енергия в теми, които не са решаващи за бъдещето ни. На някого много му се иска да започне етническа война в България. Такава война означава, че хората с общ интерес – тези, които искат нормални условия на труд, висок стандарт на живот и така нататък, тоест мнозинството от хора, така наречените 99%, никога няма да поискат това, което им трябва, защото са твърде заети да се бият един друг. Агнетата в кошарата са заети в препирни, а вълците кротко чакат отстрани да се омаломощят. Докато се делим на цигани и българи, сме слепи да видим основният, общият проблем за всички ни – капитализмът.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s